среда, 20. јануар 2016.

Top 10 najneobičnijih rasa mačaka (Top 10 Unusual Cat Breeds)

Top 10 Unusual Cat Breeds
01 Japanese Bobtail 
Japanese Bobtail je veoma ljubopitljiva i inteligentna mačka koja stalno istražuje svoju teritoriju, ali nije hiperaktivna. Vrlo je privržena i voli društvo sa kojim vodi intenzivnu komunikaciju, bolje rečeno voli sa „priča“. Možda bi još trebalo da se kaže da joj je rep u korenu nesto osetljiviji na dodir nego ostali delovi tela, te bi pri česljanju trebalo o tome voditi računa.


02 Ocicat mačka 
 Uprkos svom „divljem“ izgledu ova rasa je nežna, razigrana, radoznala i društvena. Veoma privržena i odana svom vlasniku. Ne spada u mačke koje vole da sede dugo u krilu, ali ako joj se pruži prilika, rado će se popeti na ramena ili vrat i tako se „provozati“ po kući ili vrtu. Vrlo je pričljiva i prijateljski raspoložena i prema gostima. Ocicat mačka je veoma inteligentna i može se lako naučiti da koristi povodac, da donosi i hvata stvari i da reaguju na glasovne komande, kao i da se odaziva na ime. Veoma je aktivna i treba joj dosta prostora i mnogo igračaka. Brzo i lako se prilagođava u svim sredinama. Dobro se slaže i sa drugim životinjama.




03 Mejn kun
Mejn kun mačke su aktivne i stalno u pokretu. To nije mačka koja će živeti na relacija hrana-krevet - njima treba prostor za igru. Njihove ogromne i spretne šape ne znaju za prepreke, oni će pratiti svog vlasnika u svemu što radi. Goste će dočekati i otpratiti na prozoru, vireći kroz zavese – mejn kunovi prate sva zbivanja u kući i izvan nje. A kada konačno dođe vreme odmora, biće im udobno svuda gde se mogu parkirati uz čoveka! Mejn kunovi neće zameriti vlasnicima što ih nema kod kuće, ali zato kada se vratimo umorni i iscrpljeni s posla njihova uteha šapicama i njuškom na obrazu je pravi melem za dušu.

04 Američki Cur 
Američki Curl je znatiželjna maca, ujednačene naravi, inteligentna i voli biti uključena u sve događaje. Vrlo je umiljata i idealan je partner maloj deci. Međutim deci se ne sme dopustiti da mačku vuku za uši ili da ih savijaju prema napred jer je to vrlo bolno za macu. Curl mačka ostaje razigrana ceo svoj život.  

05 Devonska rex mačka 
Devon rex važi za veoma aktivnu i energičnu mačku, često sklonu mnogim nestašlucima. Opisuju je kao mešavinu mačke, psa i majmuna ili još češće kao “majmuna u mačjem odelu”. Ova rasa je izuzetno inteligentna i kao i psi veoma brzo uči razne trikove. Druželjubiva je i veoma privržena i izuzetno voli da se mazi, ali i iziskuje jako veliku pažnju i ljubav. Posebno uživa da skače na veoma visoka mesta i bez mnogo muke će “osvojiti” najviše mesto u stanu. Takođe, često voli da se sakrije u nekom skrivenom i zabačenom kutku kuće. Može se zavući u neke pukotine ili rupe na tavanu, podrumu ili slično, a neretko će se sakriti u nekom ormanu ili u korpi za veš. Ova mačka će se igrati i biti sklona raznim vragolijama tokom čitavog života. Više uživa u društvu ljudi nego u društvu drugih životinja.

06 Mančkin
Mančkin je kućna mačka privržena porodici, mazna i veoma radoznala. Uprkos kratkim nogama prilično je razigrana, energična i aktivna. Veoma brzo se kreće, ali ne može skakati visoko kao druge rase mačaka. Nemogućnost da se popenje na veće visine ova mačka nadoknađuje čestim propinjanjem na zadnje noge. Druželjubiva je i dobro se slaže sa drugim životinjama. Ova mačka voli svetlucave sitnice, koje zna uzeti i sakriti samo za sebe.

07 Peterbald
Peterbald je izgledom poput bezdlake orijentalne kratkodlake mačke. Pri uzgoju je dozvoljeno daljnje križanje s orijentalnim i sijamskim mačkama. U leglima se pojavljuju bezdlaki mačići, kao i mačići kratke dlake. Peterbald je po naravi društvena, komunikativna, znatiželjna, tolerantna i inteligentna mačka.

08 Škotska mačka sa preklopljenim ušima
Škotska mačka sa preklopljenim ušima je kršna, snažna i imuna na hladnoću! Takođe je veoma otporna na mnoge česte mačije bolesti. Iako su to mirne mačke, i možda malo „rezervisane“ ili suzdržljive, veoma su dobre naravi. Njihov se „žalostan“ izgled često pogrešno tumači kao pokazatelj njihovih osećanja!

09 Manks
Manks je relativno mirna i uravnoteženog karaktera, može da živi sa drugim mačkama a i sa psima. Podobna je i kao kućni ljubimac koji se drži samo u stanu. Kao i druge rase voli da se kreće napolju ali nije preterano aktivna, već samim tim da joj nedostaje rep ne penje se rado po drveću.
Manks je privržena coveku i obično izabere jednu osobu koja joj je broj 1.


10 Sfinks
Sfinks je prepoznatljiv po naizgled bezdlakom, paperjastom pokrovu tela. Stoga je osetljiv na povećanu toplinu i hladnoću, zahteva redovitu njegu kože i držanje unutar kuće. Po naravi je znatiželjna, zaigrana i inteligentna mačka, vrlo prisna s vlasnikom.

OVDE MOZETE DA POGLEDATE SVE TE MACKE KAKO SE PONASAJU U ODREDJENIM SITUACIJAMA... ;)) ♥

Нема коментара:

Постави коментар