уторак, 7. фебруар 2017.

Preporuka - Film - Blistavi um

Danas počinjem novu kategoriju Preporuke. U ovoj kategoriji pisaću o stvarima koje mi se dopadnu i ulepšaju mi dan, pa želim da ih podelim sa vama.

Večeras, želeći da kvalitetno provedem slobodan dan, a da to ipak bude u okviru toplog doma, odlučim da pogledam film koji mi je drug odavno preporučio, Blistavi um (A beautiful mind).

Film je iz daleke 2001.godine i osvojio je četiri Oskara. Na IMDb-ovoj listi zauzima veliko 147 mesto. Glavne uloge tumače Russell Crowe i Jennifer Connelly, koja tumači ulogu Nešove supruge Alicije.

Džon Neš je zapravo američki matematičar koji se bavio teorijom igara, diferencijalnom geometrijom i diferencijalnim jednačinama. Dobitnik je Nobelove nagrade za ekonomiju 1994. Patio je od šizofrenije i zbog toga bio hospitalizova, ipak uz podršku svoje supruje uspeo je da bolest prebrodi. Džon Neš i njegova supruga Alicija poginuli su u saobraćajnoj nesreći u Nju Džerziju 23. maja 2015. godine, kada je u taksi u kom su se vozili udario drugi automobil.



O njegovom životu napisana je knjiga, po kojoj je film i snjimljen.

Radnja filma prati život Džona Neša, slavnog matematičara. Počinje prikazom njegovih studentskih dana na prestižnim univerzitetima. Priča se nastavlja viskoro zapaženim naučnim radom, ali i o tajni, u kojem noćima radi za tajne službe vlade Amerike, radeći na dešifrovanju poruka jedinica Rusije.

Najupečatljiviji je balans između stvarnosti i onog izmišljenog, šizofrenčnog sveta Džona Neša. Njegovo psihičko stanje stvara mu brojne, opsežne i realistične situacije do te mere da je gotovo nemoguće razlikovati izmišljene od stvarnih događaja.

Ipak, mora se obratiti pažnja i na snagu ljubavi koja je prikazana u filmu. Dijalog ispod prezetuje tu činjenicu:

Alicia: How big is the universe?
Nash: Infinite.
Alicia: How do you know?
Nash: I know because all the data indicates it's infinite.
Alicia: But it hasn't been proven yet.
Nash: No.
Alicia: You haven't seen it.
Nash: No.
Alicia: How do you know for sure?
Nash: I don't, I just believe it.
Alicia: It's the same with love I guess.



Nadam se da sam rekla dovoljno 
da vam film privuče pažnju,
 a ipak ne previše da vam pokvari uživanje
 u ovom divnom filmu.


Uživajte! ❤




Нема коментара:

Постави коментар